Overzicht

2,2 miljoen euro omzet door illegale doorverkoop

Apotheken en farmaceutische groothandel beboet voor illegale handel in geneesmiddelen

  • 24 april 2024

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft na onderzoek boetes opgelegd aan elf apotheken en één farmaceutische groothandel voor illegale handel in geneesmiddelen.

Beeld: Adobe Stock

Het gaat daarbij om verschillende geneesmiddelen die zijn verhandeld met een gezamenlijke omzetwaarde voor de apotheken van 2,2 miljoen euro. De betreffende geneesmiddelen werden voornamelijk in Duitsland en Engeland weer op de markt gebracht. De betrokken apotheken en groothandel hebben in de afgelopen maanden boetes ontvangen met een maximum van 22.500 euro.

Grote winsten

De illegale handel speelde zich grotendeels af in de periode 2019-2021. De apotheken kochten geneesmiddelen in bij Nederlandse farmaceutische groothandels. In plaats van ze aan hun patiënten te verstrekken, verkochten zij deze door aan een andere groothandel. Deze groothandel verkocht de geneesmiddelen vervolgens weer aan een andere groothandel en van daaruit gingen ze naar Duitsland en Engeland. Het betrof vooral dure geneesmiddelen, die in Nederland beperkt beschikbaar zijn en in Duitsland en Engeland veel duurder zijn. Apotheken en groothandel maakten met deze illegale doorverkoop grote winsten.

Eerder onderzoek

Het onderzoek naar deze apotheken en groothandel is het vervolg van een eerder onderzoek in 2021 en 2022. Toen werden boetes opgelegd aan dertien apotheken en een groothandel. Tijdens dat onderzoek zag de IGJ dat ook de naam van een andere groothandel werd genoemd en startte een vervolgonderzoek. Naar aanleiding daarvan is opnieuw handhavend opgetreden.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd