Overzicht

Dag van Verantwoord Medicijngebruik op 9 januari

  • 9 januari 2024

Op 9 januari tijdens de jaarlijkse Dag van Verantwoord Medicijngebruik vraagt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) extra aandacht voor de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van het gebruik van medicatie.

Beeld: IVM

Het IVM pleit onder meer voor een periodiek APK-gesprek door apothekers en/of huisartsen met de patiënt om onnodig medicijngebruik terug te dringen. Bijna 40 procent van de patiënten is ontevreden met de medicijnen die ze gebruiken, blijkt uit onderzoek van het IVM. Hoewel de helft van hen iets zou willen veranderen aan de medicijnen, bespreekt slechts 30 procent dat met een (huis)arts of apotheker. De meest genoemde redenen om te willen stoppen met medicijnen zijn bijwerkingen en het gevoel te veel medicijnen te moeten gebruiken.

Chronisch gebruik

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. In 2023 gebruikte 14 procent van de mensen 5 of meer medicijnen chronisch en 2 procent zelfs meer dan 10 medicijnen. In de loop van de tijd kunnen de omstandigheden voor een patiënt veranderen. Ook reageert het lichaam met het ouder worden anders op medicijnen. Het zou goed zijn om de medicatie dan bij te stellen. Dat gebeurt al bij medicatiebeoordelingen door apothekers en artsen. Niet alle patiënten weten echter dat zo’n gesprek mogelijk is. Anderen zouden graag een éénmalig advies van hun huisarts of apotheker willen krijgen.

Rol voor apothekers en huisartsen

Naast de medicatiebeoordeling roept het IVM op tot een periodieke check voor alle gebruikers van medicijnen: het zogeheten Alle Pillen Kloppen-gesprek (APK). In dit gesprek kunnen (huis)arts, apotheker en patiënt samen vaststellen of een medicijn nog nodig is en of de dosering nog klopt. Het IVM ziet daarbij een belangrijke rol voor artsen en apothekers. Ook zouden patiënten volgens het IVM al bij de start van het gebruik van geneesmiddelen voorlichting moeten krijgen over evaluatiemomenten tijdens het medicijngebruik. 

Bron: Instituut Verantwoord Medicijngebruik