Overzicht

Handleiding voor het opzetten van een Mentaal gezondheidsnetwerk

  • 22 april 2024

Onlangs is de uitgave ‘Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken’ gepubliceerd. In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat er vanaf 2025 in elke regio een Mentaal gezondheidsnetwerk komt. Deze netwerken moeten de druk op de huisartsenpraktijken verminderen.

Beeld: Adobe Stock

In een Mentaal gezondheidsnetwerk werken huisartsen, het sociaal domein en de ggz samen in de zorg voor mensen met psychische en sociale problemen. Zij nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor passende zorg en ondersteuning voor deze doelgroep.

Aanmelding via huisarts

De Werkwijze is bedoeld voor de samenwerkingspartners die de regionale mentale gezondheidsnetwerken opzetten of doorontwikkelen. Het document beschrijft de vier functies van de Mentale gezondheidsnetwerken:

  1. het aanbieden van het verkennend gesprek. Daarin bespreken hulpverleners uit de ggz en het sociaal domein samen met de aangemelde persoon de hulpvraag. Aanmelding voor dit verkennend gesprek verloopt via de huisarts;
  2. het organiseren van een ‘transfermechanisme’;
  3. informatievoorziening over aanbod en wachttijden in de ggz en het sociaal domein;
  4. het domeinoverstijgend casusoverleg.

Op verschillende plekken in het land bestaan deze vier functies al, of wordt ermee geëxperimenteerd.

Landelijk programma

De Werkwijze is opgesteld door het landelijke programma Mentale gezondheidsnetwerken. Daarin werken overheid, brancheorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers samen om de Mentale gezondheidsnetwerken mogelijk te maken. Zij gaan ervan uit dat de Werkwijze in de regio zal worden gevolgd.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het programma op mentalegezondheidsnetwerken.nl. U kunt ook de uitgave Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken raadplegen.