Overzicht

Vragen in de Tweede Kamer en adviezen voor artsen

Werk aan de winkel om antibioticatekort voor kinderen op te lossen

  • 28 februari 2024

Het tekort aan antibiotica voor kinderen houdt de gemoederen flink bezig. Demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg beantwoordde gisteren tijdens het mondelinge vragenuur van de Tweede Kamer vragen over de 'buitengewoon schrijnende' situatie. Vanwege de huidige uitbraak van mycoplasmapneumonieën stelde de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde al eerder een speciaal advies op om kinderen de beste zorg te kunnen blijven bieden. 

Beeld: Adobe Stock

Tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur stelde PVV'er René Claassen vragen aan minister Pia Dijkstra over het antibioticatekort in Nederland. Hij wilde weten hoe de minister gaat voorkomen dat kinderen daarvan het slachtoffer dreigen te worden. Dijkstra antwoordde dat ze het tekort aan medicijnen 'buitengewoon schrijnend' vindt. Ze legde uit dat er een operationeel team geneesmiddelentekorten is gestart waaraan leveranciers, groothandelaren, apothekers, zorgverzekeraars, het CBG en de IGJ deelnemen. In dat team wordt het antibioticatekort besproken. Ook deed ze een oproep aan partijen die in Nederland antibiotica kunnen produceren om contact met het CBG en de IGJ op te nemen.

Adviezen voor artsen

Vanwege de huidige uitbraak van mycoplasmapneumonieën in Nederland bracht de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) twee weken geleden een speciaal advies uit voor de zorgverlening aan kinderen met deze longinfecties. Het advies is opgesteld door de NVK-sectie Pediatrische Infectieziekten & Immunologie in afstemming met de NVK-expertisegroep Geneesmiddelen.

Medisch microbioloog prof. dr. Heiman Wertheim, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), geeft in Medisch Contact advies aan alle artsen: ‘Eén: wees terughoudend. En twee: als je toch een ziek kind ziet, overweeg diagnostiek om je te helpen het meest gerichte middel te kiezen, want het is niet altijd een atypische verwekker.’ Volgens de NVMM-voorzitter ziet het ernaar uit dat het tekort nog lang gaat duren. Bovendien kampen andere landen er eveneens mee. ‘Dat maakt dat de creatieve uitwegen ook steeds meer beperkt worden.’

Factoren tekorten

Het tekort aan antibiotica voor kinderen, met name aan suspensies, was nooit eerder zo groot. Van een aantal antibioticagroepen is er vrijwel niets meer beschikbaar. Een specifieke oorzaak is lastig aan te wijzen. Er spelen in ieder geval twee belangrijke factoren een rol. Van veel antibiotica zijn er nog maar één of twee merken op de markt. Daarnaast ontstaat door de tekorten een verhoogde vraag naar alternatieven, waardoor ook die inmiddels niet meer leverbaar zijn. Daarbij luistert voor kinderen de toediening van antibiotica veel nauwer en er is minder geregistreerd; dat maakt de bandbreedte veel smaller en de beschikbare opties kwetsbaar.

Meldpunt CBG en IGJ

Recent brachten ook het CBG en de IGJ, die samen het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten coördineren, de problematiek onder de aandacht. Meer informatie hierover staat op de CBG-website en IGJ-website.

Bronnen: Medisch Contact en Tweede Kamer