Overzicht

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid in de medische sector: zo werkt het

  • 22 augustus 2023
  • partnernieuws

In de medische sector is de druk om te presteren hoog. Het meegeven van verkeerde medicatie of het geven van fout advies kan dan ook al snel vervelende gevolgen hebben. Niet alleen voor patiënten, maar ook voor jezelf. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor zo'n fout kan het namelijk dat jouw bedrijf, of het bedrijf waarvoor je werkt, een hoge schadeclaim krijgt. Het is in zo'n geval handig om de juiste aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Hoe je die vindt, lees je hier.

Afbeelding (kleur) laptop en stetoscoop

Beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheid?
Het kan soms verwarrend zijn om te weten welke aansprakelijkheidsverzekering het beste bij jouw situatie past. Bij verschillende werkzaamheden kunnen namelijk uiteenlopende fouten gemaakt worden. We leggen hieronder uit in welke situaties je beroep kan doen op zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Heb je verkeerde medicatie voorgeschreven of meegegeven? Dat wordt over het algemeen gezien als een beroepsfout en kan jouw bedrijf, of het bedrijf waarvoor je werkt, hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schadeclaims bij beroepsfouten die financiële schade opleveren. Bijvoorbeeld als de medicatie vervelende complicaties oplevert voor de patiënt. Daar kunnen namelijk hoge ziekenhuiskosten bij komen kijken, die dan betaald moeten worden door degene die aansprakelijk is gesteld.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt meestal schade aan personen, spullen en onroerend goed. Kom je bijvoorbeeld weleens bij patiënten thuis? Dan kan het gebeuren dat je per ongeluk een dure vaas omstoot of kostbaar schilderij beschadigt. Heel vervelend, maar het kan iedereen overkomen. Op zulke momenten kan deze verzekering je helpen.

Een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht binnen de medische sector, maar kan wel een fijn vangnet zijn als er door jou of een medewerker een fout wordt gemaakt tijdens werktijd.

Welke verzekering heb ik nodig?
Als je voor een organisatie, zoals een ziekenhuis of apotheek, werkt hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Veel van deze organisaties hebben dit namelijk al geregeld. Als je een werkgerelateerde fout maakt, wordt het bedrijf hiervoor aansprakelijk gesteld en komt dit dus niet allemaal op je eigen bordje terecht. Je werkgever je hier hoogstwaarschijnlijk mee helpen.

Heb je zelf een medische onderneming? Dan wil je waarschijnlijk zorgen dat je goed verzekerd bent tegen fouten van jezelf en je medewerkers. Dan is het handig om er achter te komen welke verzekeringen het beste bij jouw bedrijf passen. Sommige ondernemers denken namelijk dat hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering ook schadeclaims vanuit zakelijke werkzaamheden dekt, maar dat is niet het geval. Om je als onderneming in te dekken tegen schadeclaims door fouten tijdens werktijd heb je als ondernemer in de medische sector namelijk een bedrijfs- en/of beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Aansprakelijk gesteld, wat nu?
Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat het maken van fouten menselijk is. Helaas overkomt het ons allemaal weleens. Stelt een patiënt jouw bedrijf of het bedrijf waarvoor je werkt aansprakelijk? Dan is het van belang dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je verzekeraar, of de verzekeraar van je werkgever. Zo weet je gelijk of jouw situatie binnen de verzekering valt. Ook als jouw onderneming of organisatie waarvoor je werkt onterecht aansprakelijk wordt gesteld kan een verzekeraar je hier meestal bij helpen, bijvoorbeeld door het vergoeden van juridische kosten. Zo kan je met een verzekerd gevoel patiënten blijven helpen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.